Bevruchting en wijze van voortplanten

Indien u over een eigen hengst beschikt is er geen probleem, de hengst mag continue bij de merries lopen. Hij zal in eerste instantie de merries bestijgen om aan te tonen dat hij de leider is, dit noemen we dominantiebestijging. Deze bestijgingen beperken zich meestal tot het op de rug springen van de hengst bij de merrie, en verder gebeurt er niets. 

 

Is de merrie hengstig,  klaar voor de hengst dan zal hij haar bestijgen en bevruchten. Hierbij zal de merrie in min of meerdere mate meewerken, ze wacht de hengst op en begint te kauwen en spreidt lichtjes de poten op het moment van de bestijging. Na de penetratie ziet men nog wat vocht uit de penis van de hengst lopen, de merrie zal urineren en de hengst zal na eraan geroken te hebben het hoofd omhoog houden en als het ware lachen (tanden goed zichtbaar). Na de dekking moet er nog ongeveer 12 maanden gewacht worden voordat het veulen word geboren. De merrie zal zich blijven verzetten zolang ze niet hengstig is, en zal de hengst afhouden met hevige stampen. Bij een dekking kan het er nogal wild aan toegaan. Het borstbeen van de hengst is echter perfect geschikt om zelfs harde rake klappen op te vangen. Hengsten die wat meer ervaring hebben zullen echter de stampen met min of meer succes kunnen ontwijken.

 

De hengst zal alle middelen aangrijpen om de merrie te kunnen dekken, hij zal haar achterna zitten en bij het bestijgen zelfs vastbijten in de nek. Zelden leidt dit tot echte vleeswonden, toch is het raadzaam de nek van de merrie na de dekking eens te inspecteren, is enkel wat haar uitgetrokken, dan is er geen probleem, is er echter een diepe vleeswond, dan moet die onmiddellijk verzorgd worden. Het beste middel hiervoor is Isobethadine. Dit product werkt heel snel en zal de wonde in een mum van tijd doen opdrogen en de korstvorming versnellen. In dit geval is het wel beter om de hengst en de merrie te scheiden van elkaar, en te wachten tot de wonde geheeld zijn voordat ze opnieuw bij elkaar gebracht worden.

 

 

Heb je zelf géén hengst, dan raden wij u aan te kijken naar een gekeurde hengst. Deze hengsten voldoen niet alleen aan de standaarden van de vereniging, ze hebben ook al meermaals bewezen gezonde en mooie veulens voort te brengen. Bovendien is de kans op een gelukte dek met deze hengsten groter dan met een onbekende hengst.

 

Schrijfster: Roxana van den Handel