Zorg moederdier voor en gedurende de dekking
De ezelin moet in goede staat zijn wil je haar dekken. Belangrijk bij voortplanting is, wacht met een ezelin te dekken totdat ze 3 jaar oud is. De ezelin is al op vroege leeftijd vruchtbaar maar is pas helemaal volgroeid als ze 5 jaar oud is. Een ezelin die te jong gedekt is, geeft al haar krachten aan haar veulen en daarbij stopt de volgroeiing van haarzelf wat bij het veulen problemen kan geven. Wanneer de ezelin te klein is om te kunnen voortplanten, zal de geboorte ook moeilijker zijn. Je hebt dan te maken met een dwarsligger.
Om te zien wanneer een ezel gezond is, staat in het kopje: eisen waar een ezel aan moet voldoen om te fokken een tabel vermeld. Om een beeld te krijgen staan er veel punten die worden vergeleken met een paard. In de tabel staan belangrijke punten wat te maken heeft met de voortplanting van een ezelin. Het belangrijkste waar je op moet letten bij de bouw om te kunnen voortplanten is de rug en achterwerk. Het gaat hier voornamelijk over de bouw van de ezelin. Het is belangrijk om de gezondheid vooraf te bekijken zodat er geen afwijkingen komen. Wanneer een ezelin bijv.. een kromme rug heeft, is het dragen van een veulen een riskerende situatie.
Er zijn een aantal mogelijkheden om gelijk te zien of een ezelin of ezel gezond is. Met materialen zoals een thermometer kun je de gezondheid meten. De drachtigheidsduur van een ezel is ongeveer 12 maanden, doordat het dier oorspronkelijk van droge en dorre streken komt is de drachtduur daarop ingesteld. Het vruchtje groeit langzaam in de laatste maanden van de dracht. De ezelin laat niet veel merken. In de week dat ze gaat bevallen merk je dat ze veel aandacht zoekt van soortgenoten of baas.
Het belangrijkste gedeelte is het vaccineren. Wanneer de moeder niet gevaccineerd is, heeft het veulen meer kans op ziektes. Met vaccinaties kun je dit voorkomen. De vaccinaties zijn: Tetanus, Influenza en Rhino. Rhino word niet altijd gegeven en doet de eigenaar zelf beslissen. Ontwormen is wel belangrijk. Ieder jaar krijgen ze een andere vaccinatie omdat anders de wormen resistent worden.
Tetanus en influenza worden samen gegeven. Dat noemen ze een cocktail.
Wanneer er voor het eerst geënt wordt met dit vaccin moet er na 3 weken tot 3 maanden een vervolgenting toegediend worden om voldoende bescherming op te wekken. Daarna moet er jaarlijks geënt worden om de bescherming tegen influenza en Tetanus te behouden. Bij dracht is het advies om de ezelin in de laatste 4 maanden van de dracht te enten. Hierdoor worden er via de moedermelk al antistoffen meegegeven aan het pasgeboren veulen. Dan hoeft het pas in zijn 6de levensmaand de eerste basisenting te krijgen
Schrijfster: Veerle Denteneer