Het geboorteproces en zorg

Er zijn een aantal kenmerken waardoor je kan zien dat de geboorte nadert. 3 weken voor de geboorte gaan de uier en de tepels enigszins opzwellen, de ezelin gaat zich afzonderen van andere dieren en zoekt naar een eigen plek, de ezelin gaat wat meer liggen, de banden raken losser (het gedeelte langs de staartinzet), de buik valt in als het veulen naar achteren opschuift en de ezelin laat de melk schieten.

De geboorte van het veulen verloopt doorgaans probleemloos. Een eventuele abortus kan het gevolg zijn van het zeer besmettelijke equine herpes virus. Als een veulen verkeerd ligt kan dit gedraaid worden als dat mogelijk is, zo niet dan zal er een keizersnede plaats moeten vinden.

De geboorte vindt meestal s avonds of s nachts plaats. Dus, wanneer het rustig is. Als je ziet dat de bevalling goed verloopt maar de merrie uitgeput is kun je een handje helpen. Is er ¾ van het veulen al buiten de merrie dan kan je lichtjes het veulen er volledig uit trekken. Bij de geboorte scheurt de navelstreng normaal altijd zelf af. Mocht dit niet het geval zijn dan kan je de navelstreng tussen 2 duimen afscheuren, hou iets klaar om eventueel de navelstreng af te binden. Mocht je iets niet vertrouwen is het altijd beter om je veearts te raadplegen.

 

Normaal gesproken verloopt de bevalling zonder problemen. Toch is het belangrijk op enkele punten te letten:

  • De neus van het veulen moet volledig vrij zijn van de vliezen. Verwijder de vliesresten wanneer dit niet het geval is.
  • Controleer of de nageboorte volledig is afgekomen.
  • Ontsmet zo snel mogelijk de navel van het veulen.
  • Zoek de eerste mest van het veulen op dit word ook wel darmpek genoemd.
  • De merrie likt het veulen droog, gebeurt dit niet, dan kunt u het veulen zelf droog wrijven met stro of een handdoek. Ook kan je proberen om zout op de rug te doen van het veulen dit zou de merrie aan moeten zetten tot het likken van het veulen.
  • Controleer of het veulen drinkt.
  • Bij regen moet je de merrie en het veulen opsluiten of op een beschutte plek neerleggen.

 

Zodra het veulen geboren is, krijgt het via de melk/biest de nodige antistoffen binnen. Pas na 14 dagen bouwt het z'n eigen immuunsysteem op. Ook kan er nog een veulenspuit worden gezet met antistoffen hier mag niet een hele dosis van worden gegeven omdat het veulen van de ezel anders dood kan gaan. 

Voor de geboorte heb je nodig een paar touwtjes voor om de pootjes van het veulen te doen, een emmer water voor eventueel over het veulen te gooien of voor de moeder en dettol voor het ontsmetten van de navelstreng. Aan de omgeving van een ezel hoeft in principe niks veranderd te worden, als er maar een plek is om te kunnen schuilen. Het beste is ook om de ezelin gewoon in haar eigen vertrouwde omgeving te laten bevallen.

 

Schrijfster: Roxana van den Handel

geboorte ezelveulen